cultureel bedrijfsverzamelgebouw

cultureel bedrijfsverzamelgebouw

cultureel bedrijfsverzamelgebouw

cultureel bedrijfsverzamelgebouw

De opdracht betrof de renovatie en uitbreiding van een voormalig schoolgebouw dat in gebruik is als bedrijfsverzamelgebouw.
Door aan de achterzijde een nieuwe verdieping op het bestaande gebouw te realiseren kwamen de beide gebouwdelen aan weerszijde van de gangen op gelijke hoogte. Hierdoor kon boven de gangen een nieuw glazen dak worden gerealiseerd. Door vides valt het licht verder naar beneden en zijn de voorheen donkere besloten gangen nu luchtige en lichte ruimten.

LOCATIE: AMSTERDAM
CATEGORIE: PUBLIEK GEBOUW, TRANSFORMATIE
OPDRACHTGEVER: GEMEENTE AMSTERDAM
PROGRAMMA: KANTOREN, BEDRIJFSRUIMTEN, ATELIERS
PERIODE: 2006 – 2007
Fotograaf: Allard van der Hoek
ZILT_bedrijfsverzamelgebouw_30
ZILT_bedrijfsverzamelgebouw_T02
ZILT_bedrijfsverzamelgebouw_10
ZILT_bedrijfsverzamelgebouw_05
ZILT_bedrijfsverzamelgebouw_06
ZILT_bedrijfsverzamelgebouw_08
ZILT_bedrijfsverzamelgebouw_03
ZILT_bedrijfsverzamelgebouw_12
ZILT_bedrijfsverzamelgebouw_09
ZILT_bedrijfsverzamelgebouw_T03
ZILT_bedrijfsverzamelgebouw_04

Door de glazen gevel van de nieuwbouw aan de achterzijde tussen de bakstenen volumes door te zetten zijn ertussen nieuwe verhuurbare ruimten ontstaan. Het gebouw wordt op deze wijze niet slechts gerenoveerd maar vooral ook opgewaardeerd.

De donkere nissen zijn verdwenen en er is een nieuwe levendige en representatieve achtergevel ontstaan en de nieuw ingerichte tuin een prettige plek om te verblijven.

De loze schacht aan het einde van de gang is van een kleurige muurschildering voorzien. Op de begane grond een bank. De ruimte doet dienst als meditatie- / rust- en ontmoetingsplek.

Door de toevoeging van het nieuwe glazen bouwvolume aan de achterzijde wordt er niet alleen meer verhuurbare ruimte toegevoegd maar wint het gebouw aan betekenis.