appartementen in voormalige sigarenfabriek

appartementen in voormalige sigarenfabriek

appartementen in voormalige sigarenfabriek

appartementen in voormalige sigarenfabriek

In de voormalige sigarenfabriek aan de Ruysdaelstraat zijn 5 nieuwe appartementen gecreëerd. De oorspronkelijke gevels zijn daarbij zoveel mogelijk in tact gelaten. Het vernieuwde dak is opgetild en vouwt zich over de oude gerenoveerde gevel heen en vormt aan de achterzijde een nieuwe glazen gevel waarachter de oude gevel zichtbaar blijft.
LOCATIE: Amsterdam
CATEGORIE: TRANSFORMATIE / wonen
OPDRACHTGEVER: Particulier
PROGRAMMA: 5 appartementen
PERIODE: 2008 – 2009
Fotograaf: Michel Claus

 

ZILT_Sigarenfabriek_15
ZILT_Sigarenfabriek_13
ZILT_Sigarenfabriek_4
ZILT_Sigarenfabriek_9
ZILT_Sigarenfabriek_10
ZILT_Sigarenfabriek_16
ZILT_Sigarenfabriek_8
ZILT_Sigarenfabriek_2
ZILT_Sigarenfabriek_3

Hierdoor was het mogelijk om de oorspronkelijke gevel met zijn detaillering in tact te laten en te restaureren. De nieuwe glazen gevel vormt een serre aan de achterzijde. Op deze wijze is er extra woonruimte gecreëerd. In de zomer kunnen de verdiepingshoge schuifpuien worden open gezet.

Ook aan de straatzijde is de karakteristieke gevel zoveel mogelijk in tact gelaten. Door het maken van een doorlopend daklicht direct achter de gevel is het daglichtprobleem in de ruimtes op de bovenste verdieping achter de gesloten gevel opgelost. Hier liggen de ruimtes die meer privacy behoeven, de slaapkamers en de badkamer.

In de tuin is een patio gecreëerd ten behoeve van de daglichttoetreding van de kelderverdieping die hierdoor een volwaardig appartement is geworden.

In ontwerp, materialisering en detaillering is geprobeerd aansluiting te zoeken bij de industriële uitstraling van het pand. De nieuwe dakopbouw vormt samen met de nieuwe glazen achtergevel één beweging waardoor er een relatief eenvoudig, compact en stevig nieuw beeld wordt neergezet.

ZILT_Sigarenfabriek_6