woonhuis Silverled

woonhuis Silverled

woonhuis Silverled

woonhuis Silverled

Woonhuis Silverled staat in aan het Winsumerdiep omgeven door het weidse Groningse landschap. Hier is het concept van de veranda ingezet om de bewoners te beschermen tegen het soms gure weer en een gevoel van intimiteit te creëren.
locatie: Winsum
opdrachtgever: particulier
aannemer: Aannemingsbedrijf Rustema
constructeur: Blaauw Ingenieurs & Adviseurs
fotograaf: Jeroen Musch

Dit project is opgenomen in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2010/2011.
ZILT_silverled_10
ZILT_silverled_08
ZILT_silverled_04
S_ZILT_silverled_11
T_ZILT_silverled_BG
ZILT_silverled_03
ZILT_silverled_05

Over een licht houten archetypische huis is een harde, robuuste gevel heen gezet. Door deze gestuukte buitengevel is de grens tussen binnen en buiten diffuus. Zo biedt de veranda bescherming tegen zonlicht, wind en regen.

De openingen in de binnengevel zijn vanuit de plattegrond bedacht, terwijl de openingen in de buitengevel grotendeels voortkomen uit het beeld. De dualiteit tussen het voorkomen van de woning en de beleving van binnen, krijgt hierdoor een gezicht. Niet in de vorm van een compromis, maar als twee verschillende lagen die naar mate de tijd vordert steeds meer als een geheel werken door het vergrijzen van het hout. Op sommige plekken raken beide lagen elkaar. Hier maakt het wonen direct contact met buiten.

Alle ruimtes op de begane grond lopen in elkaar over, doordat de ruimte langs de binnen gevel is vrijgehouden. Een kern met keuken, toilet en trap naar boven, markeert verschillende woon- en werkplekken van elkaar.

ZILT_silverled_07
ZILT_silverled_06

Door middel van brede schuivende delen vanuit de kern zijn plekken zo nodig van elkaar te scheiden. Door de bovenverdieping slechts een deel van de woning beslaat, is de volle hoogte van het huis tot aan de nok te ervaren. De staalconstructie speelt een belangrijke rol in deze ruimtelijke beleving, aangezien die overal in het zicht is gelaten en van binnen naar buiten doorloopt.

Door gebruik te maken van de gestandaardiseerde staalconstructie (incl. dak) van koeienstallen zoals die in de omgeving te vinden zijn kon snel en goedkoop worden gebouwd. Bovendien kon het “binnenhuis“ vervolgens droog, onder dak afgebouwd worden.

Het huis refereert met z’n uitstraling aan de steenfabrieken en koeienschuren die in de omgeving te vinden zijn.

T_ZILT_silverled_V1
ZILT_silverled_02