speeltuingebouw zaandammerplein

speeltuingebouw zaandammerplein

speeltuingebouw zaandammerplein

speeltuingebouw zaandammerplein

Het speeltuingebouw op het Zaandammerplein is onderdeel van de herinrichting van het gehele plein. De ontwerper van het plein heeft een breed scala aan speel- en sportactiviteiten gegroepeerd en deze als (speel-) eilanden vormgegeven. Het speeltuingebouw is door ZILT architecten opgevat als onderdeel van deze speeleilanden.

LOCATIE: AMSTERDAM
CATEGORIE: UTILITTEITSBOUW
OPDRACHTGEVER: GEMEENTE AMSTERDAM
PROGRAMMA: Speel-/knutsel-/ontmoetingsruimte met keuken
PERIODE: 2005 – 2006
Fotograaf: Allard van der Hoek
ZILT_speeltuingebouw_02
ZILT_speeltuingebouw_T
ZILT_speeltuingebouw_08
ZILT_speeltuingebouw_07
ZILT_speeltuingebouw_05
ZILT_speeltuingebouw_03
S_ZILT_speeltuingebouw_01
ZILT_speeltuingebouw_04

Door de toevoeging van een brede, luie trap wordt ook het dak (en de trap) onderdeel van het speelplein en daarmee het gebouw tot speelobject. De ver uitkragende luifel boven de entree wordt daardoor een balkon vanwaar men een mooi uitzicht heeft op het uitgestrekte plein en de omliggende bebouwing.

De huid van het gebouw bestaat uit smalle houten latten. Ter plaatse van de ramen in de ronde gevel staan de latten verder uit elkaar zodat er daglicht naar binnen kan vallen.

Er ontstaat een soort houten traliewerk waardoor in de zomer de verdiepingshoge ramen open kunnen staan zonder het gevaar van ongewenst bezoek. Het stalen hekwerk rond het voor kleine kinderen afgeschermde deel van het plein wordt voor de entreepui langs doorgezet. ‘s Avonds als de beheerder naar huis is beveiligd het houten traliewerk aan de achterzijde samen met het stalen hekwerk aan de pleinzijde op subtiele wijze het gebouw.