See me, Feel me, Touch me, Heal me – TOMMY

See me, Feel me, Touch me, Heal me – TOMMY

See me, Feel me, Touch me, Heal me – TOMMY

See me, Feel me, Touch me, Heal me – TOMMY

In de door de Rijksbouwmeester uitgeschreven prijsvraag Who Cares? is de inzending “See me, Feel me, Touch me, Heal me – TOMMY” door naar de tweede ronde. Dat maakte demissionair staatssecretaris Van Rijn op 8 mei 2017 in een druk bezocht theater Zuidplein bekend. TOMMY, met een knipoog naar de rockopera van The Who uit 1969, is een inzending van een vijftal partijen (ZILT architecten, Beyond Now, Aalberts & Vivo-Plus) voor de Groningse Oosterparkwijk – één van de vier locaties voor de prijsvraag.

LOCATIE Groningen
CATEGORIE Prijsvraag
TEAM ZILT architecten, Beyond Now, Aalberts Ontwikkeling en Vivo-Plus
PROGRAMMA multi-use complex voor wonen, gezondheid, wellness, een kas, een haven, horeca, ateliers
PERIODE 2017-heden
ZILT_Tommy_12
ZILT_Tommy_1
ZILT_Tommy_2
ZILT_Tommy_3
ZILT_Tommy_4
ZILT_Tommy_6
ZILT_Tommy_7
ZILT_Tommy_8
ZILT_Tommy_9
ZILT_Tommy_10

De wijk die alle zintuigen prikkelt!
See mee, feel me, touch me, heal me! TOMMY beoogt de inzet van ál onze zintuigen als basis voor een maatschappij met meer aandacht voor elkaar, zeggenschap, oog hebben en gehoord worden. Wat levert dit op? Een nieuwe omgeving als kloppend hart in de wijk om mensen te binden en uit te dagen. Healthy aging, een afname van de verkeerde bedproblematiek en besparing van kosten in WMO/Zorg. TOMMY is een combinatie van een organisatiemodel, innovatie in gezondheid en zorg, een fysiek ontwerp en ontmoeting.

Fysieke en maatschappelijke oplossingen
Sec kijkend naar de fysieke kant van TOMMY, dan zien we een nieuw multi-use complex voor wonen, gezondheid, wellness, een kas, een haven, horeca, ateliers en ander vertier. Kijkend naar de maatschappelijke kant van TOMMY, dan zien we vooral ontmoeting, onderlinge zorg, participatie, coaching, inzet, vertrouwen, minder verspilling en heerlijk wonen. De nieuwbouw die we als nieuwe hartkamer in de Oosterparkwijk ontwikkelen is de architectonische vertaling hiervan. Een complex dat inspireert om te bewegen en faciliteert om heerlijk te leven.

TOMMY speelt in op de verschuiving van lineaire zorg naar wraparound zorg waarbij de mens niet naar de zorg toe gaat, maar de zorg naar de mens. Waar mensen letterlijk ontzorgd worden. Waar zorg persoonlijk en op maat is. TOMMY biedt anderhalve lijnszorg vanuit een regionale scope die huisartsen faciliteert in hun dienstverlening, uiteenlopend van meekijkconsulten door medische specialisten tot de meer laagcomplexe verrichtingen.

Ontzorgen en activeren 
Minstens zo belangrijk zijn de niet-fysieke elementen die we met TOMMY in de wijk plaatsen. Bij wie kan ik waarvoor terecht? Wat kan ik zelf bijdragen aan de wijk? Voorbeelden van vragen die TOMMY vanuit het hospitalitymanagement en in nauwe samenwerking met de wijk kan beantwoorden. Niet zozeer om het standaard antwoord “Zo moet het” klaar te hebben, maar veel meer faciliterend in het helpen vinden van je eigen weg. Of het nou gaat om het voorkomen van eenzaamheid en obesitas of het verkrijgen van inspiratie. De hospitalitymanager staat bij zonder vooroordeel, inspireert, levert ideeën en blust eventuele brandjes. Gericht op positieve prikkels en een fijn leven met elkaar.

De aankomende weken werkt het team met partijen uit de wijk en de stad de plannen verder uit.

ZILT_Tommy_11