Westerkeersluis header

Westerkeersluis

Maximaal uitzicht rondom

Als een baken ligt het bedieningsgebouw De Westerkeersluis op de kademuur die overgaat in het bruggenhoofd. Vanuit het gebouw wordt de bediening geregeld van een groot aantal bruggen in de wijdere omgeving. Door de vormgeving manifesteert het kleine gebouw zich als een opvallend object, zichtbaar vanuit de weide omgeving. ’s Nachts schijnt het licht door het vele glas van het 24-uurs gebouw en fungeert het als een lantaarn.

15 Westekeersluis 041202 Bg We Ke Sl Lux 15 V2
15 Westekeersluis 041202 Bg We Ke Sl Lux 49 V2

Maximaal uitzicht rondom

Ook werd om functionele redenen de transparantie nagestreefd. Van binnenuit moest maximaal en onbelemmerd zicht zijn op de omgeving. Om het glas zo transparant mogelijk te houden is gekozen voor een parapluconstructie. Een stalen, functionele kern draagt het overkragende dak rondom waardoor de onbelaste glazen gevel profielloos kon worden uitgevoerd en rondom een panoramisch uitzicht biedt op de omgeving.

ZILT westerkeersluis skelet zuidoost
ZILT westerkeersluis HR 3

Sculptuur gevormd door zichtlijnen

Tijdens het proces ontstond de associatie met een kristal. De vorm is ‘geslepen’ door vereisten van zichtlijnen, programma, oriëntatie op de zon, het openen van de brug en de kaders van het bestemmingsplan. Om de monolithische sculpturale vorm te benadrukken zijn de gevels bekleed met een rubberachtige polyurethaancoating.

15 Westekeersluis 041202 Bg We Ke Sl Lux 26 V2
15 Westekeersluis BGG kelder A3 V1
15 Westekeersluis DRSN grijs A3 V1
15 Westekeersluis 041202 Bg We Ke Sl Lux 31 V2
15 Westekeersluis 041202 Bg We Ke Sl Lux 32 V2

Utilitair karakter

Gedurende het proces, ‘het slijpen’, is het gebouw rijker geworden aan associaties uit de scheepsbouw en de weg- en waterbouw. Het gebouw roept associaties op met de traditionele hefbrug, de glazen kajuiten van sleepboten en de groene meniekleur van het staal van binnenvaartschepen. Deze associaties refereren aan het utilitaire karakter van het gebouw.

15 Westekeersluis 041202 Bg We Ke Sl Lux 20 V2

Info

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
Ontwerp
Rindert Gerritsma en Gerrit de Vries (LUX architecten)
Programma
Bedieningsruimte, vergaderruimte, pantry, kleedruimtes en douches
Locatie
Amsterdam
Periode
2005-2006
Fotograaf
Allard van der hoek

Gerelateerde projecten