08 Kerckebosch DSC7151 V3 lichter

Villa Kerckebosch

Maximaal contact met de omgeving

De villa staat in een bosrijke omgeving in Zeist. Uitgangspunt voor het ontwerp was om het contact met deze mooie omgeving maximaal te benutten. Daartoe zijn de diverse binnenruimtes zo georganiseerd dat er een plattegrond ontstaat waarbij alle ruimtes zoveel mogelijk aan de buitengevel liggen. Hierdoor is er maximaal contact met en zicht op de omgeving.

08 Kerckebosch verd A3 V4
08 Kerckebosch BGG A3 V4

Plekken maken, zowel binnen als buiten

Een bijkomend voordeel van de H-vormige en sculpturale villa die zo ontstaat is dat er door de vorm ook buiten beschutte en intieme plekken ontstaan om te verblijven. Villa en landschap, vorm en contravorm grijpen in elkaar en gaan een nauwe verbinding met elkaar aan. De grote raampartijen versterken dit.

Door de sculpturale vorm grijpen in- en exterieur in elkaar en is er maximaal contact met de omgeving.

Overstekken rondom, intimiteit binnen en buiten

Het ontwerp bestaat uit twee bouwlagen. De onderste bouwlaag vormt het basement en is uitgevoerd in een donkere langwerpige steen. Daarbovenop een licht gestuct volume dat rondom overstekken vormt, soms meer, soms minder. De overstekken versterken het horizontale landschappelijke karakter van de villa en de intimiteit in de woning. Daarnaast biedt het onderdak aan een beschutte en overdekte verblijfsplek in de tuin

08 Kerckebosch DSC7093

Info

Opdrachtgever
Particulier
Ontwerp
Jenny van Heeringen en Rindert Gerritsma
Programma
Wonen
Locatie
Provincie Utrecht
Periode
2015-2016
Fotograaf
Martijn Heil

Gerelateerde projecten

ZILT Sancta Maria new 12

Kubistische villa onlosmakelijk verbonden met omgeving

Villa Sancta Maria

Een huis laten ontwerpen op een kavel, slechts op een steenworp afstand gelegen van de Nederlandse kust: voor velen een droom, maar voor de gelukkige bewoners van deze kubistische villa werkelijkheid.

Verbeek SM visual 1

Fijne plek met privacy

Villa Verbeek

De leefruimtes zijn aan de zuidkant gesitueerd met uitzicht op de tuin en het terras. Grote overstekken houden op hete dagen de felle zon tegen. In de winter, als de zon laag staat warmt de zon het huis juist op door het vele glas.