ZILT golfgebouw 2

Clubgebouw Bentwoud

Verrassend spel van licht en schaduw

Het Bentwoud is een natuur- en recreatiegebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop. In 2007 werd ZILT architecten betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe golfbaan midden in het Bentwoud. De golfbaan heeft de status van landgoed en is daarom ook opengesteld voor wandelaars, hardlopers en fietsers. Diverse wandel- en fietsroutes doorkruisen de golfbaan.

Bentwoud 3524

Verrassend spel van licht en schaduw

Door de toepassing van verticale lamellen van cortenstaal loodrecht op de gevel ontstaat er een sterk reliëf waardoor er vanuit elk punt op de omringende golfbaan een ander verrassend beeld ontstaat. De licht- en schaduweffecten van de zon op de gevel versterken deze dynamiek nog meer. De ramen liggen terug in de gevel en zijn daarmee ondergeschikt aan het sculpturale volume. Wanneer je langs het gebouw kijkt vallen de ramen zelfs geheel weg en rest het gebouw als sculptuur.

We zetten onze ontwerpkracht in om verleidelijke gebouwen te ontwerpen die de zintuigen prikkelen.
Bentwoud7121dm

Menselijke maat

Doordat het grote gevelvlak onderbroken word door insnijdingen en overstekken wordt de sculpturale vorm verder versterkt en ontstaat er een kleinere, menselijke maat en schaal. Afhankelijk van het weer kleurt de cortenstalen gevel van rood naar diepbruin. Een bijkomend voordeel van de diepe lamellen is de zonwerende werking bij zonnig en warm weer.

Bentwoud7097dm v2 licht 1
04 Golfgebouw 38 Dm V2 kopie
Bentwoud7037dm 1

Licht, speels en ruimtelijk

Een mooi contrast vormt de optisch gesloten buitengevel met het door de vele en hoge ramen zeer lichte interieur. Het gebouw bestaat uit 3 verdiepingen met diverse functies waaronder receptie, shop, horeca, kantoren, vergaderzalen en kleedruimtes en een appartement voor de beheerder. Door de toepassing van meerdere grote vides zijn de diverse ruimtes met elkaar verbonden tot een zeer ruimtelijk, spannend en speels interieur.

We verbinden ruimtes met elkaar tot een speels en spannend geheel met een maximum aan interactie, gebruikswaarde en beleving.
04 Golfgebouw 7162 Dm V2 kopie
04 Golfgebouw 7177 Dm V3 kopie
04 Golfgebouw BGG A3 V3
04 Golfgebouw DRSN A3 V3
04 Golfgebouw GVLS A3 V3
Bentwoud7186dm 1
04 Golfgebouw 7146 Dm V3 kopie
Bentwoud7122dm 1
04 Golfgebouw 29 Dm V2 kopie
04 Golfgebouw kelder A3 V3
04 Golfgebouw BGG A3 V3
04 Golfgebouw verd A3 V3
04 Golfgebouw 11 Dm V3 licht 1
Bentwoud7086 lichter

Info

Opdrachtgever
Stichting Golf Bentwoud
Ontwerp
Jenny van Heeringen en Rindert Gerritsma
Programma
2000 m2 BVO: receptie, shop, horeca, kantoren, vergaderzalen, kleedruimtes, opslag, appartement beheerder
Locatie
Benthuizen
Periode
2010-2012
Fotograaf
Jeroen Musch, Felix Claus
Ontwerp golfbaan
Jol Golf Design

Gerelateerde projecten

Koelhuis 2016 10 3

Bruisend middelpunt Noorderhaven

Koelhuis

Vanaf het eerste begin is ZILT architecten betrokken bij de renovatie en verbouwing van het Koelhuis. In fasen wordt het gebouw gerenoveerd en geëxploiteerd.

Westerkeersluis header

Maximaal uitzicht rondom

Westerkeersluis

Door de vormgeving manifesteert het kleine gebouw zich als een opvallend object, zichtbaar vanuit de weide omgeving. ’s Nachts schijnt het licht door het vele glas van het 24-uurs gebouw en fungeert het als een lantaarn.