Koelhuis 2016 10 3

Koelhuis

Bruisend middelpunt Noorderhaven

Het Koelhuis werd gebouwd in 1920 in opdracht van een zuivelcoöperatie, die er de zomer boter in opsloeg. De betonconstructie van het gebouw was modern, naar Amerikaans voorbeeld. Een zogenaamde paddenstoelenvloer moest zorgen voor betere luchtcirculatie. Andere karakteristieke elementen zijn de stoeltjesprofielen van de stalen kozijnen, zeshoekige glazen bouwstenen (briques Falconnier), houten isolatiedeuren en authentieke weegschalen. Al die elementen bij elkaar zorgen dat Het Koelhuis de stoere, stevige uitstraling heeft behouden.

Koelhuis Zutphen van veraf
Achterkant Koelhuis Zutphen

Het Koelhuis: bruisend middelpunt van Noorderhaven

Het pand was in bedrijf tot 2005. Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen kochten het pand in 2012 met als doel de renovatie en exploitatie van het gebouw. Het Koelhuis is inmiddels het bruisende middelpunt van Noorderhaven, een nieuwe wijk aan de Noordzijde van het station van Zutphen en gelegen aan de IJssel.

Detail interieur koelhuis
Detail van een deur
Koelhuis Zutphen interieur
Nieuwe bestemming koelhuis zutphen

Renovatie en vernieuwing

Vanaf het eerste begin is ZILT architecten betrokken bij de renovatie en verbouwing van het Koelhuis. In fasen wordt het gebouw gerenoveerd en geëxploiteerd. Op de begane grond is een café en een verhuurbaar deel voor bijeenkomsten, feesten en partijen. Ten behoeve van meer daglicht en een open uitstraling naar de wijk zijn op de begane grond grote stalen kozijnen geplaatst in dezelfde detaillering als de bestaande kozijnen. De verdiepingen zijn ingericht met o.a. tentoonstellingsruimten, bijeenkomstruimten en kantoren. Aan de achterzijde is de afdruk van de in het verleden gesloopte aanbouwen zichtbaar als een grijs gestuct vlak.

Detail Koelhuis Zutphen
Koelhuis Zutphen detail steen
Zijkant met ramen Koelhuis Zutphen

Dakpaviljoen met subliem uitzicht

Als bekroning komt op het dak een glasachtig paviljoen met terrassen aan weerszijden vanwaar een prachtig uitzicht op de nieuwe wijk, de oude stad en de IJssel. Om zo min mogelijk verhuurbare ruimte te verliezen is het trappenhuis met lift in een aanbouw aan de buitenzijde geplaatst. Het paviljoen en de aanbouw vormen een geheel en worden uitgevoerd in glas en staal, stoer en industrieel. S ’avonds werkt het verlichte paviljoen als een baken in de omgeving

17 Het Koelhuis Zutphen Oostgevel V2
17 Het Koelhuis Zutphen Westgevel V2
17 Het Koelhuis Zutphen Noord en Zuidgevel V2

Info

Opdrachtgever
Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen
Ontwerp
Jenny van Heeringen en Rindert Gerritsma
Programma
Cultureel centrum: Café, bijeenkomstruimten, tentoonstellingsruimten, kantoren, hotelkamers
Locatie
Zutphen
Periode
2012-heden

Gerelateerde projecten

070912 Rombout Zilt Header

Nieuw en oud versterken elkaar

Cultureel Bedrijfsverzamelgebouw

Een nieuwe tijdslaag wordt toegevoegd. Het gebouw is niet alleen gerenoveerd maar ook opgewaardeerd en toekomstbestendig gemaakt en zo wint het gebouw aan betekenis.

4995 Dm lichter

Transformatie bankgebouw tot hotel

Hotel DuLac

Het gebouw kenmerkt zich door een karakteristieke, expressieve baksteen-architectuur, met een duidelijke link naar de Amsterdamse School. ZILT architecten kreeg de opdracht het voormalig bankgebouw te transformeren tot een 4-sterrenhotel,: The Bank Hotel.