070912 Rombout Zilt Header

Cultureel Bedrijfsverzamelgebouw

Nieuw en oud versterken elkaar

De opdracht betrof in eerste instantie de renovatie van een voormalig schoolgebouw dat in gebruik is als cultureel bedrijfsverzamelgebouw. Door aan de achterzijde een nieuwe verdieping toe te voegen waarbij de glazen gevel als een gordijn tussen de bestaande bakstenen volumes hangt is naast renovatie ook nieuwe verhuurbare ruimte toegevoegd. Zo wordt het gebouw niet alleen gerenoveerd maar ook opgewaardeerd en toekomstbestendig gemaakt en wint het gebouw aan betekenis. Een nieuwe tijdslaag wordt toegevoegd.

071022 Rombout Zilt 11

Representatieve achtergevel met binnentuin

Door de toevoeging van de nieuwe glazen gevel is de voorheen weinig representatieve achtergevel sterk opgewaardeerd. De onaangename donkere nissen tussen de bakstenen volumes zijn frisse lichte kantoorruimtes geworden en de nieuw ingerichte tuin een prettige plek om te verblijven. De open glazen gevel contrasteert met de beslotenheid van het bestaande bakstenen gebouw.

14 Bedrijfsverzamelgebouw DRSN A3 V2
14 Bedrijfsverzamelgebouw verd A3 V2

Licht en lucht creëren

Door aan de achterzijde een nieuwe verdieping op het bestaande gebouw toe te voegen komen de beide gebouwdelen aan weerszijde van de gangen op gelijke hoogte. Hierdoor kon boven de gangen een nieuw glazen dak worden gerealiseerd. Door vides valt het licht naar beneden en zijn de voorheen donkere besloten gangen lichte en luchtige ruimten geworden.

070912 Rombout Zilt 11 L

Open en licht versus besloten en intiem

Door deze extra verdieping kon tevens vanaf een nieuwe galerij de bestaande zolders ontsloten worden en extra ateliers toegevoegd. Lichtvoorziening is gecreëerd door over de gehele lengte een dakkapel toe te voegen. De ateliers in de nieuwbouw zijn door de glazen gevels open en licht, de bestaande ateliers meer besloten en intiem.

071022 Rombout Zilt 07
Cultureel Bedrijfsverzamelgebouw Amsterdam
070912 Rombout Zilt 09 L

Loze ruimte benut

De loze luchtschacht aan het einde van de gang is van een kleurige muurschildering voorzien. Via een nieuw glazen dag valt het daglicht naar beneden en wordt het kunstwerk aangelicht. De voormalige luchtschacht doet dienst als meditatie-, rust- en ontmoetingsplek.

080409 Rombout Zilt 05
080409 Rombout Zilt 08
080409 Rombout Zilt 07
070912 Rombout Zilt 08
070912 Rombout Zilt 06 L

Info

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
Ontwerp
Jenny van Heeringen en Rindert Gerritsma
Programma
Cultureel Bedrijfsverzamelgebouw
Locatie
Amsterdam
Periode
2006-2007
Kunstwerk
Rudy van den Berg, Curlylight
Fotograaf
Allard van der hoek

Gerelateerde projecten

4995 Dm lichter

Transformatie bankgebouw tot hotel

Hotel DuLac

Het gebouw kenmerkt zich door een karakteristieke, expressieve baksteen-architectuur, met een duidelijke link naar de Amsterdamse School. ZILT architecten kreeg de opdracht het voormalig bankgebouw te transformeren tot een 4-sterrenhotel,: The Bank Hotel.

Koelhuis 2016 10 3

Bruisend middelpunt Noorderhaven

Koelhuis

Vanaf het eerste begin is ZILT architecten betrokken bij de renovatie en verbouwing van het Koelhuis. In fasen wordt het gebouw gerenoveerd en geëxploiteerd.