ZILT Doorn 1

Woonhuis Doorn

Ruimte, rust en privacy

Op een prachtige plek in het landelijk gebied is deze schuurwoning gerealiseerd. De wens van de opdrachtgever was een woonhuis met een kantoor annex werkplaats. Het kantoor met werkplaats is in een apart volume geplaatst. Het is de kleine variant van het woonhuis. Door de volumes ten opzichte van elkaar te verschuiven ontstaat er aan de voorzijde een ruime plek voor de entree. Aan de achterzijde daardoor een fijne luwe en beschutte plek in de tuin met veel privacy.

01 Doorn ZILT Doorn 4 V2
Door de combinatie van het woonhuis met een extern kantoor , een glazen serre , een monumentale schoorsteen in natuursteen en een entree uitgevoerd in hout is er een speelse combinatie van volumes en materialen ontstaan.
01 Doorn DSCF4166 V3
01 Doorn ZILT Doorn 2 V2 2
01 Doorn DSCF4134 V2

Plekken rond de schoorsteen

De monumentale schoorsteen met binnen en buitenhaard verbindt rondom plekken zowel binnen als buiten. Door het plaatsen van een hoog raam met vide komt de schoorsteen vrij te staan wat de autonomie versterkt. Een bijzonder detail is de glazen schuifpui op de hoek van de serre die geheel in de schoorsteen geschoven kan worden.

DSCF4101

Aandacht voor detail 

Het woonhuis is met veel aandacht voor het detail ontworpen. De goot ligt verholen in het dak en de hemelafvoeren zijn weggewerkt in de gevel. Door onze bijzondere aandacht voor de detaillering straalt het huis ondanks de complexiteit door diversiteit in materialen, volumes en raampartijen rust uit.

01 Doorn BGG A3 V4 kopie
01 Doorn verd A3 V4

Natuurlijke en duurzame materialen 

Het geheel is uitgevoerd natuurlijke en duurzame materialen: zink, natuursteen en hout. De hemelafvoeren zijn weggewerkt in de gevel. Samen met de verholen goot en de strakke detaillering resulteert dit in een woonhuis dat zowel speels en spannend is als rust uitstraalt.

01 Doorn ZILT Doorn 3 V2

Maximaal uitzicht

De voor- en achtergevel is volledig uitgevoerd in glas met slanke profielen. Bovendien is er aan de vrije zijgevel een volledig glazen serre toegevoegd. Door het vele glas is er maximaal contact met buiten, wat heerlijk is, gezien de prachtige landelijke omgeving.

Info

Opdrachtgever
Particulier
Ontwerp
Jenny van Heeringen en Rindert Gerritsma
Programma
Wonen met kantoor en atelier
Locatie
Doorn
Periode
2017-2018
Fotograaf
Jeroen Musch

Gerelateerde projecten

Verbeek SM visual 1

Fijne plek met privacy

Villa Verbeek

De leefruimtes zijn aan de zuidkant gesitueerd met uitzicht op de tuin en het terras. Grote overstekken houden op hete dagen de felle zon tegen. In de winter, als de zon laag staat warmt de zon het huis juist op door het vele glas.

08 Kerckebosch DSC7151 V3 lichter

Maximaal contact met de omgeving

Villa Kerckebosch

Uitgangspunt voor het ontwerp was om het contact met de mooie bosrijke omgeving maximaal te benutten.