Winsum Silverled voorgevel lichter

Woonhuis Winsum

Een huis in een huis

Binnen de weidsheid van het omringende Groninger landschap bestond de behoefte bij de bewoners zich terug te trekken binnen de intimiteit van de woning. Dit is vertaald in de toepassing van een dubbele gevel rondom. Een huis in een huis waardoor er rondom een veranda ontstaat die bijdraagt aan een intieme woonsfeer. Op een aantal plaatsen wordt de ruimte tussen de beide gevels opgevuld door het binnenhuis en ontstaat er een balkon, serre of entreepartij. Op deze plekken maakt het wonen direct contact met de buitenwereld en biedt vrij uitzicht op de omgeving.

Winsum Silverled avond scherper
Door de gelaagdheid van de dubbele gevel ontstaat een speels en spannend beeld.

Een diffuse grens tussen binnen en buiten

Door de dubbele gevel wordt de grens tussen binnen en buiten diffuus. De ruimte ertussen, de veranda’s doen mee in de beleving van het interieur maar maken tegelijkertijd ook deel uit van de buitenruimte, de tuin. De openingen in de binnengevel zijn vanuit de plattegrond bedacht, terwijl de openingen in de buitengevel grotendeels voortkomen vanuit het beeld. De dualiteit tussen het esthetische beeld van het huis en de beleving van binnen uit krijgt hierdoor een gezicht. Niet in de vorm van een compromis, maar als twee verschillende lagen die naar mate de tijd vordert steeds meer als een geheel werken door het vergrijzen van het hout

Winsum 07 Silverled CF043407 V2 lichter
Winsum CF043329
Door gelaagdheid, ruimtelijkheid, flexibiliteit, licht en materiaal creëren we een speels en spannend geheel met een maximum aan gebruikswaarde, interactie en beleving.
Woonhuis Silverled 6 ZILT

Flexibele plattegrond

Het ontwerp genereert een hoge mate van flexibiliteit in de plattegrond. De formele buitengevel met de kolommen bepalen het beeld. Daarachter plooit de binnenste gevel zich vrij om het interieur heen. Wat overblijft zijn de ‘restruimtes’, de veranda’s.

Winsum 07 Silverled BGG A3 V2
Winsum 07 Silverled verd A3 V2

Wonen rondom een kern

De plattegrond is gebaseerd op het wonen rondom een kern. Hierdoor ontstaat een open en vrij indeelbare ruimte af te scheiden van elkaar door verdiepingshoge schuifpuien. Door deze opzet ligt de gehele gevel rondom vrij in de ruimte en is er vanuit het interieur maximaal uitzicht op de omgeving, het platteland. In de kern zitten de berging, toilet en trap naar boven De slaapkamers en badkamer boven bieden door middel van doorkijkjes zicht op zowel de woonkamer binnen als de omgeving buiten.

Winsum 07 Silverled CF035870 V3 lichter
De staalconstructie blijft in het zicht waardoor het een belangrijke rol speelt in de ruimtelijke beleving.
ZILT winsum doorsnede

Gestandaardiseerde staalconstructie

Door gebruik te maken van de gestandaardiseerde staalconstructie van koeienstallen zoals die in de omgeving te vinden zijn, inclusief het aluminium dak, kon snel en goedkoop worden gebouwd. Bovendien kon het “binnenhuis“ vervolgens droog, onder dak afgebouwd worden.

Winsum Silverled HR 1

Schuurwoning

De architectuur is gebaseerd op het archetype van de schuren en boerderijen zoals je die op het platteland van Groningen tegenkomt. De gestucte gevel met het grid van kolommen roept associaties op aan industriële gebouwen zoals de steenfabrieken waarvan de rudimenten in de omgeving en langs het Winsumerdiep te vinden zijn.

Winsum Woonhuis Silverled 3 ZILT
Winsum CF043281
Winsum CF043355 1

Stuc versus hout

De buitengevel is gestuct en vormt de harde buitenschil. De binnengevel is bekleed met een zacht materiaal, smalle houten delen van red cedar. De veranda rondom heeft als voordeel dat de terugliggende houten gevels droog blijven en daardoor duurzaam bestand tegen weer en wind. Ook werken de veranda’s en overstekken zonwerend waardoor in de binnengevel veel ramen gecreëerd kunnen worden waardoor veel uitzicht zonder dat het binnen in de zomer teveel opwarmt. In de winter, als de zon laag staat schijnt de zon juist naar binnen en warmt het huis op.

Winsum CF043472

Info

Opdrachtgever
Particulier
Ontwerp
Jenny van Heeringen en Rindert Gerritsma
Programma
Wonen met atelier
Locatie
Provincie Groningen
Periode
2010-2011
Fotograaf
Jeroen Musch

Gerelateerde projecten

ZILT Sancta Maria new 12

Kubistische villa onlosmakelijk verbonden met omgeving

Villa Sancta Maria

Een huis laten ontwerpen op een kavel, slechts op een steenworp afstand gelegen van de Nederlandse kust: voor velen een droom, maar voor de gelukkige bewoners van deze kubistische villa werkelijkheid.

ZILT Doorn 1

Ruimte, rust en privacy

Woonhuis Doorn

Door de volumes ten opzichte van elkaar te verschuiven ontstaat er aan de voorzijde een ruime plek voor de entree. Aan de achterzijde daardoor een fijne luwe en beschutte plek in de tuin met veel privacy.