DSCN4459

Lucid

Film, theater en museum

Europese aanbesteding i.v.m. een nieuw cultuurcentrum in Alkmaar genaamd YXIE. In dit centrum zou het film- en theaterhuis Provadja samen met het nieuw op te richten Lucebert museum onderdak krijgen. ZILT architecten, al jaren de huisarchitect van Provadja, deed in combinatie met RAU architecten mee aan de Europese aanbesteding en werd geselecteerd voor de laatste ronde.

19 CWBG Begane grond A3 V2

Verbindende passage

De locatie bevindt zich in het centrum van Alkmaar aan het Doelenveld. Onderdeel van het ontwerp is de herbestemming van het oudste rijksmonument van Alkmaar: De Doelen. In het monument komt een deel van het museum waaronder een winkel, bibliotheek / kenniscentrum en leeszaal. De rest van het programma waaronder de grote expositiezaal, het theater en de filmzalen komen in compacte nieuwbouw naast het monument.

Om de nieuwbouw te verweven met de oude stad is een passage gecreëerd tussen het Doelenveld en de Doelenstraat. Deze binnenstraat vormt de spil van het gebouw en koppelt alle functies aan elkaar. Zo wordt het complex een logisch onderdeel van het stedelijke weefsel.

Lucid PS 00000
Lucid PS 00004

Ruimtelijk, speels en spannend

Het ontwerp is een verzameling van bijzondere plekken die met elkaar zijn verbonden zijn door trappen, vides, luchtbruggen en zichtlijnen. Zo ontstaat er een speels en spannend complex waar veel te beleven is.

Lucid 19 CWBG Souterrain A3 V2
Lucid schets11
Lucid 19 CWBG Begane grond A3 V2
Lucid schets01
Lucid 19 CWBG 1e verd A3 V2
Lucid schets02
Lucid 19 CWBG 1e verd A3 V2
Lucid schets05
Lucid 19 CWBG dak A3 V2
Lucid schets03
Lucid schets09
Lucid schets04

Open en transparant

Onze inzending met de naam LUCiD staat voor een open en transparant gebouw. Een gebouw dat zowel fysiek als sociaal onderdeel uitmaakt van de stad. Grote glazen gevels stellen het gebruik ten toon. Binnen en buiten loopt naadloos in elkaar over en maken van het theaterannex museum een laagdrempelige, uitnodigende, openbare plek om doorheen te dwalen, elkaar te ontmoeten en te verblijven.

Lucid PS 00005

Info

Opdrachtgever
Gemeente Alkmaar
Ontwerp
Jenny van Heeringen, Rindert Gerritsma i.s.m. RAU
Programma
Theater, filmhuis en museum
Locatie
Alkmaar
Periode
2007-2008

Gerelateerde projecten

TOMMY Beeld D 1 1

See me, feel me, touch me, heal me

Who Cares, prijsvraag Oosterparkwijk Groningen

Tommy staat voor een zinnenprikkelende en fluïde leefomgeving. Door het verbinden van plekken op elke schaal ontstaat een leefomgeving met diffuse grenzen waarbij binnen en buiten, privé en openbaar, vanzelfsprekend en vloeiend in elkaar overgaan.

Phoenixhof Haarlem 1

Fysieke en sociale verbinding

Phoenixhof

De opgave die we ons stelden was om het gebied met zijn toekomstige bewoners te verknopen met de omgeving, zowel fysiek als sociaal en de bewoners een eigen herkenbare plek te geven in dit deel van het centrum.