TOMMY Beeld D 1 1

Who Cares, prijsvraag Oosterparkwijk Groningen

See me, feel me, touch me, heal me

SEE ME, FEEL ME, TOUCH ME, HEAL ME – TOMMY (The Who 1969) is de titel van de prijswinnende inzending voor de prijsvraag Who Cares in 2017 uitgeschreven door de rijksbouwmeester. TTommy staat voor een zinnenprikkelende en fluïde leefomgeving. Door het verbinden van plekken op elke schaal ontstaat een leefomgeving met diffuse grenzen waarbij binnen en buiten, privé en openbaar, vanzelfsprekend en vloeiend in elkaar overgaan.

We zien onze leefomgeving als een fluïde en grenzeloze ruimte, een verzameling van plekken, in huis en om het huis, in de straat en in de wijk.
Tommy A
Het ontwerpen van ruimten en plekken op elke schaal en deze naadloos met elkaar verbinden is kenmerkend voor onze ontwerpen.
TOMMY Beeld C 1

Aantrekkelijke wandelroutes en verblijfsplekken

Het ontwerpen van de gebouwde omgeving zien we als een kans om tegelijkertijd ook de buitenruimte vorm te geven. Deze is minstens zo belangrijk. Het is de ruimte voor ontmoeting en interactie. Naast een kleine haven met horeca en terrassen is er veel openbaar groen met zitgelegenheid gecreëerd. De kades worden ingericht als aantrekkelijke wandelroutes. De brede kade langs het Starkenborghkanaal wordt ingericht met bijzondere elementen voor sport en spel. In het hart van de wijk een kas met horeca als centrale ontmoetingsplek.

Tommy E

Tommy is…

Wonen, anderhalvelijnszorg, (zorg-) hotel, stadslandbouw in containers en kassen, ruimte voor initiatieven, eet- en drinkgelegenheden, creatieve werkplekken en ateliers, wellness, fitness, recreatiehaven, veel groen, aantrekkelijke routes, smart-parking, bewegingsapp, Oosterparkkart, beheer en hospitalitymanagement.

Tommy AXO retouche CIJFERS

Tommy biedt...

  • WONINGEN - voor doorstromers binnen de Oosterparkwijk en instromers
  • HUlSKAMER - met leeshoek, keuken en dakterras
  • (ZORG)HOTEL- kort verblijf voor toeristen/cliënten in een gastvrije omgeving
  • WELLNESS EN RESTAURANT - pure ontspanning met een fantastisch uitzicht over de stad
  • EET- EN DRINKGELEGENHEDEN - ontmoeting en gezelligheid in de wijk
  • (MOES)TUINEN - om samen te tuinieren en te ontspannen
  • RECREATIEHAVEN - kwaliteit en beleving in de openbare ruimte
  • SPORT EN SPEL - aan de kade van het Van Starkenborghkanaal
  • FITNESS - meer bewegen
  • KASSEN - als multifunctionele ruimte voor groen, werken, cursussen, samen eten en allerhande initiatieven

Verbindende hotspot

De plannen voor tommy hebben een stedelijke allure op het schaalniveau van de wijk. Deze opzet is een bewuste keuze om meer impact te genereren en kwaliteit in de wijk te brengen voor een brede doelgroep. Voor jong en oud. En voor alle leefstijlen.

Ons doel is het ontwerpen van een leefomgeving die verbind, fysiek, mentaal en sociaal. We ontwerpen ruimtes en plekken voor sociale interactie. Binnen in de eigen woning, op straat en in de buurt.

Gezondheid, gastvrijheid en innovatie

TOMMY’S kernwaarden: gezondheid, gastvrijheid en innovatie. Mensen gezond houden en maken. Bewoners en bezoekers het gevoel geven dat ze er mogen zijn. En gebruik maken van de nieuwste toepassingen en inzichten op technisch en sociaal vlak.

Info

Team
ZILT architecten, Beyond Now, VIVO Plus, Aalberts Ontwikkeling en Dura Vermeer Bouw Hengelo.
programma
BVO: Wonen 22.750 m2, Zorghotel 3500 m2, Anderhalvelijnszorg 730 m2, Spoedeisende hulp 400 m2, Bedrijfsruimte, Kantoren, Kas, Horeca, Fitness en Wellness 8720 m2
Locatie
Groningen
Periode
2018
Staus
Afgerond
Prijsvraag
Winnend ontwerp, geselecteerd voor de laatste ronde

Gerelateerde projecten

VISUAL V3 donker

Wonen te gast in het landschap

Buitenvoorde

Het bijzondere, natuurlijke karakter van het gebied was uitgangspunt in de planontwikkeling. Het landschapsontwerp voorziet in 10 villa’s vrij geplaatst in het landschap zonder afgeschermde geprivatiseerde privé buitenruimtes.

Phoenixhof Haarlem 1

Fysieke en sociale verbinding

Phoenixhof

De opgave die we ons stelden was om het gebied met zijn toekomstige bewoners te verknopen met de omgeving, zowel fysiek als sociaal en de bewoners een eigen herkenbare plek te geven in dit deel van het centrum.