Ruysdaelstraat
In een voormalige sigarenfabriek aan de Ruysdaelstraat in Amsterdam zijn 5 nieuwe appartementen gecreëerd. De oorspronkelijke gevels zijn daarbij zoveel mogelijk in tact gelaten. Het vernieuwde dak is opgetild en vouwt zich over de bestaande gevel heen en vormt aan de achterzijde een nieuwe transparante gevel waarachter de bestaande gevel zichtbaar blijft. Hierdoor was het mogelijk om de oorspronkelijke gevel met zijn detaillering in tact te laten en te restaureren.
De wintertuin: passieve energiebron en extra leefruimte
De nieuwe glazen gevel vormt over de gehele breedte van het pand diepe balkons afgescheiden door grote glazen schuifpuien die in de zomer opengezet kunnen worden. Op deze wijze wordt extra woonruimte toegevoegd.. In de winter fungeren de balkons, met gesloten glazen schuifpui, als een klimaatbuffer en extra leefruimte.
Maximaal ruimtegebruik
Naast het toevoegen van deze ‘wintertuinen’ is het appartement op de begane grond vergroot met een uitbouw over 2 verdiepingen. In de tuin is een verdiepte patio gecreëerd ten behoeve van daglichttoetreding van de kelderverdieping dat daardoor een volwaardige woonverdieping is geworden met veel licht en privacy.
Het interieur: industrieel, licht en ruimtelijk
Het bovenste appartement is een ruime loft van … m2. Door het verhogen van het dak kon een extra verdieping worden gerealiseerd. Deze ‘hangt’ als het ware in de ruimte en verdeeld de loft in een hoger en een lager deel. Door deze splitlevel toepassing is er vanaf deze verdieping, ingericht als kantoor, zicht in de woonkamer en op de binnentuin. Het dak van de loft wordt gedragen door stalen spanten die op de oude gevel steunen. Hierdoor ontstaat een industriële sfeer die past bij de historie van het gebouw. De glazen gevel loopt door tot in het dak voorbij de oude gevel waardoor er veel licht in de woonruimte valt. Het resultaat: een licht, speels en ruimtelijk interieur.
Behoud van de karakteristieke gevels
Ook aan de straatzijde is de karakteristieke gevel in tact gelaten. De loft heeft daardoor geen ramen aan de straatzijde. Door het maken van een daklicht over de gehele lengte direct achter de gevel is daglicht gecreëerd voor de ruimtes die meer privacy behoeven, waaronder de slaapkamers en de badkamer.
Info
- Opdrachtgever
- Particulier
- Programma
- Woonhuis - Loft
- Locatie
- Amsterdam
- Periode
- 2008-2009
- Aannemer
- Bouw en aannemingsbedrijf W. Wijkhuizen
- Fotograaf
- Michel Claus
Gerelateerde projecten
Transformatie bankgebouw tot hotel
Hotel DuLac
Het gebouw kenmerkt zich door een karakteristieke, expressieve baksteen-architectuur, met een duidelijke link naar de Amsterdamse School. ZILT architecten kreeg de opdracht het voormalig bankgebouw te transformeren tot een 4-sterrenhotel,: The Bank Hotel.
50 appartementen met zorg
IJmuiden
Het U-vormige wooncomplex aan de Trompstraat in IJmuiden combineert wonen en zorg in één gebouw.