6111 Dm

Ruysdaelstraat

Wonen in een industrieel loft

In een voormalige sigarenfabriek aan de Ruysdaelstraat in Amsterdam zijn 5 nieuwe appartementen gecreëerd. De oorspronkelijke gevels zijn daarbij zoveel mogelijk in tact gelaten. Het vernieuwde dak is opgetild en vouwt zich over de bestaande gevel heen en vormt aan de achterzijde een nieuwe transparante gevel waarachter de bestaande gevel zichtbaar blijft. Hierdoor was het mogelijk om de oorspronkelijke gevel met zijn detaillering in tact te laten en te restaureren.

Ruysdaelstraat 560 Dm
Ruysdaelstraat 8 Dm

De wintertuin: passieve energiebron en extra leefruimte

De nieuwe glazen gevel vormt over de gehele breedte van het pand diepe balkons afgescheiden door grote glazen schuifpuien die in de zomer opengezet kunnen worden. Op deze wijze wordt extra woonruimte toegevoegd.. In de winter fungeren de balkons, met gesloten glazen schuifpui, als een klimaatbuffer en extra leefruimte.

12 Ruysdaelstraat P1000957 V2 lichter

Maximaal ruimtegebruik

Naast het toevoegen van deze ‘wintertuinen’ is het appartement op de begane grond vergroot met een uitbouw over 2 verdiepingen. In de tuin is een verdiepte patio gecreëerd ten behoeve van daglichttoetreding van de kelderverdieping dat daardoor een volwaardige woonverdieping is geworden met veel licht en privacy.

12 Ruysdaelstraat 5 Dm V2 lichter
Ruysdaelstraat 6249 Dm lichter

Het interieur: industrieel, licht en ruimtelijk

Het bovenste appartement is een ruime loft van … m2. Door het verhogen van het dak kon een extra verdieping worden gerealiseerd. Deze ‘hangt’ als het ware in de ruimte en verdeeld de loft in een hoger en een lager deel. Door deze splitlevel toepassing is er vanaf deze verdieping, ingericht als kantoor, zicht in de woonkamer en op de binnentuin. Het dak van de loft wordt gedragen door stalen spanten die op de oude gevel steunen. Hierdoor ontstaat een industriële sfeer die past bij de historie van het gebouw. De glazen gevel loopt door tot in het dak voorbij de oude gevel waardoor er veel licht in de woonruimte valt. Het resultaat: een licht, speels en ruimtelijk interieur.

12 Ruysdaelstraat 4 Dm V2 lichter
12 Ruysdaelstraat 4de A3 V2
12 Ruysdaelstraat 5de A3 V2
12 Ruysdaelstraat 01 Dm V2 lichter
12 Ruysdaelstraat 6082 Dm V2 lichter

Behoud van de karakteristieke gevels

Ook aan de straatzijde is de karakteristieke gevel in tact gelaten. De loft heeft daardoor geen ramen aan de straatzijde. Door het maken van een daklicht over de gehele lengte direct achter de gevel is daglicht gecreëerd voor de ruimtes die meer privacy behoeven, waaronder de slaapkamers en de badkamer.

Ruysdaelstraat 560 Dm
Ruysdaelstraat 6292 Dm lichter

Info

Opdrachtgever
Particulier
Ontwerp
Jenny van Heeringen en Rindert Gerritsma
Programma
Woonhuis - Loft
Locatie
Amsterdam
Periode
2008-2009
Aannemer
Bouw en aannemingsbedrijf W. Wijkhuizen
Fotograaf
Michel Claus

Gerelateerde projecten

4995 Dm lichter

Transformatie bankgebouw tot hotel

Hotel DuLac

Het gebouw kenmerkt zich door een karakteristieke, expressieve baksteen-architectuur, met een duidelijke link naar de Amsterdamse School. ZILT architecten kreeg de opdracht het voormalig bankgebouw te transformeren tot een 4-sterrenhotel,: The Bank Hotel.

05 Ijmuiden verd CF067697 V3

50 appartementen met zorg

IJmuiden

Het U-vormige wooncomplex aan de Trompstraat in IJmuiden combineert wonen en zorg in één gebouw.