VISUAL V3 donker

Buitenvoorde

Wonen te gast in het landschap

Buitenvoorde is gelegen in het plangebied Vlietvoorde; een groene verbindingszone tussen het duingebied langs de kust en het Groene Hart. Het bijzondere, natuurlijke karakter van het gebied was uitgangspunt in de planontwikkeling. Het landschapsontwerp voorziet in 10 villa’s vrij geplaatst in het landschap zonder afgeschermde geprivatiseerde prive buitenruimtes.

IMG 9591
IMG 9589
IMG 9583

Sociale samenhang

Uitgangspunt voor het landschapsplan is de sociale samenhang door wonen op een gemeenschappelijk terrein zonder geprivatiseerde buitenruimte. Thuiskomen doe je niet pas bij je eigen voordeur maar wanneer je het gemeenschappelijk terrein betreed. Dit verleggen van ‘de voordeur’ wordt versterkt door de architectuur waarbij de lange gemetselde tuinmuren doorlopen vanuit de tuin tot aan de weg. Zo wordt de entree van het huis verlegd naar de gemeenschappelijke weg en ontstaat je eigen ‘oprijlaan’. Bijkomend voordeel is dat de lange gemetselde schijven het zicht op de auto’s wegneemt. Ook refereren de ‘oprijlanen’ aan de buitenplaatsen die in de omgeving te vinden zijn.

Het creëren van sociale samenhang: thuiskomen doe je niet pas bij je eigen voordeur.
Situatie BG
Situatie DAK

Lange tuinmuren creëren privacy, versterken zichtlijnen en verbinden architectuur en landschap

Om toch voldoende privacy te creëren voor de bewoners is een lange tuinmuur ontworpen als integraal onderdeel van de architectuur. Lange schijven in het landschap zijn zo geplaatst dat er unieke zichtlijnen ontstaan. De tuinmuren verbinden de architectuur met het landschap en creëren plekken en privacy rondom de woning zonder deze door middel van tuinhekken of hagen af te schermen van het grotere geheel. Dit vergroot de sociale samenhang en interactie.

02 Buitenvoorde concept kavelpaspoort 100m2 A3 V1
02 Buitenvoorde concept kavelpaspoort 150m2 A3 V1

Het kavelpaspoort: flexibiliteit in wonen

Het basisbouwvlak is 8 bij 12,5 m. Daarnaast is er een zone om het huis gecreëerd waarbinnen gebouwd mag worden. Dit ter vergroting van de woonkamer of keuken of het creëren van een extra slaapkamer, werkruimte, garage of bijkeuken. Doordat de footprint maximaal 150 m2 mag zijn zal de zone rondom nooit helemaal volgebouwd worden. Dit resulteert en een ‘gekartelde’ plattegrond waardoor er zowel binnen als buiten fijne plekken ontstaan. Het kavelpaspoort creëert zowel een sterke samenhang, als grote flexibiliteit en ruimte voor de wensen van de toekomstige gebruikers waardoor 10 unieke villa’s ontstaan.

02 Buitenvoorde zolder A3 V4
02 Buitenvoorde verd A3 V4
02 Buitenvoorde BGG A3 V4
02 Buitenvoorde DRSN A3 V4
Buitenvoorde 2 2
Woon Werkvilla 2
Gezinsvilla 2

Info

Opdrachtgever
Blauwhoed
Ontwerp
Jenny van Heeringen en Rindert Gerritsma
Landschapsontwerp
Andrew van Egmond
Programma
10 villa’s op gemeenschappelijk terrein
Locatie
Leidschendam-Voorburg
Periode
2019
Status
Afgerond

Gerelateerde projecten

Het erf 1

Dorpse verbondenheid

Het Dorpse Erf

Het Dorpse Erf combineert het landelijke gevoel met dorpse verbondenheid. Het beoogt in te spelen op mensen voor wie de kernwaarden nabuurschap, milieu en gezond leven van belang zijn.

05 Ijmuiden verd CF067697 V3

50 appartementen met zorg

IJmuiden

Het U-vormige wooncomplex aan de Trompstraat in IJmuiden combineert wonen en zorg in één gebouw.