Buitenvoorde
Buitenvoorde is gelegen in het plangebied Vlietvoorde; een groene verbindingszone tussen het duingebied langs de kust en het Groene Hart. Het bijzondere, natuurlijke karakter van het gebied was uitgangspunt in de planontwikkeling. Het landschapsontwerp voorziet in 10 villa’s vrij geplaatst in het landschap zonder afgeschermde geprivatiseerde prive buitenruimtes.
Sociale samenhang
Uitgangspunt voor het landschapsplan is de sociale samenhang door wonen op een gemeenschappelijk terrein zonder geprivatiseerde buitenruimte. Thuiskomen doe je niet pas bij je eigen voordeur maar wanneer je het gemeenschappelijk terrein betreed. Dit verleggen van ‘de voordeur’ wordt versterkt door de architectuur waarbij de lange gemetselde tuinmuren doorlopen vanuit de tuin tot aan de weg. Zo wordt de entree van het huis verlegd naar de gemeenschappelijke weg en ontstaat je eigen ‘oprijlaan’. Bijkomend voordeel is dat de lange gemetselde schijven het zicht op de auto’s wegneemt. Ook refereren de ‘oprijlanen’ aan de buitenplaatsen die in de omgeving te vinden zijn.
Het creëren van sociale samenhang: thuiskomen doe je niet pas bij je eigen voordeur.
Lange tuinmuren creëren privacy, versterken zichtlijnen en verbinden architectuur en landschap
Om toch voldoende privacy te creëren voor de bewoners is een lange tuinmuur ontworpen als integraal onderdeel van de architectuur. Lange schijven in het landschap zijn zo geplaatst dat er unieke zichtlijnen ontstaan. De tuinmuren verbinden de architectuur met het landschap en creëren plekken en privacy rondom de woning zonder deze door middel van tuinhekken of hagen af te schermen van het grotere geheel. Dit vergroot de sociale samenhang en interactie.
Het kavelpaspoort: flexibiliteit in wonen
Het basisbouwvlak is 8 bij 12,5 m. Daarnaast is er een zone om het huis gecreëerd waarbinnen gebouwd mag worden. Dit ter vergroting van de woonkamer of keuken of het creëren van een extra slaapkamer, werkruimte, garage of bijkeuken. Doordat de footprint maximaal 150 m2 mag zijn zal de zone rondom nooit helemaal volgebouwd worden. Dit resulteert en een ‘gekartelde’ plattegrond waardoor er zowel binnen als buiten fijne plekken ontstaan. Het kavelpaspoort creëert zowel een sterke samenhang, als grote flexibiliteit en ruimte voor de wensen van de toekomstige gebruikers waardoor 10 unieke villa’s ontstaan.
Info
- Opdrachtgever
- Blauwhoed
- Landschapsontwerp
- Andrew van Egmond
- Programma
- 10 villa’s op gemeenschappelijk terrein
- Locatie
- Leidschendam-Voorburg
- Periode
- 2019
- Status
- Afgerond
Gerelateerde projecten
Dorpse verbondenheid
Het Dorpse Erf
Het Dorpse Erf combineert het landelijke gevoel met dorpse verbondenheid. Het beoogt in te spelen op mensen voor wie de kernwaarden nabuurschap, milieu en gezond leven van belang zijn.
50 appartementen met zorg
IJmuiden
Het U-vormige wooncomplex aan de Trompstraat in IJmuiden combineert wonen en zorg in één gebouw.