Het erf 1

Het Dorpse Erf

Dorpse verbondenheid

Het Dorpse Erf combineert het landelijke gevoel met dorpse verbondenheid. Het beoogt in te spelen op mensen voor wie de kernwaarden nabuurschap, milieu en gezond leven van belang zijn. Dat past bij de locatie, met zijn ligging in het landschap aan de rand van het dorp, maar ook bij de huidige ontwikkeling in de samenleving waar mensen bewuster leven en meer aandacht willen schenken aan elkaar, de omgeving en zichzelf. Verantwoordelijkheid over de kwaliteit van de woonomgeving hoort daar ook bij, zeker als dit gedeeld kan worden met de buren.

ZILT het erf maquette uitsnede

Sociale interactie

Met elkaar delen de bewoners van Het Dorpse Erf de wens om hun woonomgeving naar eigen inzichten mooi, schoon en veilig te houden. Sociale interactie en verbondenheid wordt hierdoor gestimuleerd. Wij geloven dat als mensen prettig wonen ze gelukkiger zijn en meer betekenen voor zichzelf, hun omgeving en de samenleving.

In onze ontwerpen zoeken we de balans tussen sociale samenhang en de privacy van de individuele bewoner.
ZILT het erf plattegronden V5

Verandawoning

De architectuur ondersteund deze sociale interactie. Alle huizen hebben meerdere veranda’s. Het zijn plekken, half binnen, half buiten, half prive, half openbaar. Fijne plekken om te verblijven in de beschutting en intimiteit van de eigen woning en te genieten van het uitzicht en van wat zich afspeelt op het erf.

Samen vormen de acht woningen een eenheid: een familie met wisselende persoonlijkheden, net als de bewoners.

Flexibel concept

Binnen het rechthoekige grondvlak van het archetypische huis worden de wensen van de toekomstige bewoners vertaald in een plattegrond op maat. Plekken voor diverse functies en met de juiste afmetingen worden met elkaar verbonden tot een speelse en ruimtelijke indeling. De ruimten die aan de randen van het grondvlak overblijven worden beschutte overdekte veranda’s. Zo ontstaan er fijne plekken zowel in als direct om het huis.

Info

Opdrachtgever
Eigen ontwikkeling
Ontwerp
Jenny van Heeringen en Rindert Gerritsma
Programma
8 woningen rondom een collectief erf
Locatie
Nederland
Periode
Heden

Gerelateerde projecten

VISUAL V3 donker

Wonen te gast in het landschap

Buitenvoorde

Het bijzondere, natuurlijke karakter van het gebied was uitgangspunt in de planontwikkeling. Het landschapsontwerp voorziet in 10 villa’s vrij geplaatst in het landschap zonder afgeschermde geprivatiseerde privé buitenruimtes.

TOMMY Beeld D 1 1

See me, feel me, touch me, heal me

Who Cares, prijsvraag Oosterparkwijk Groningen

Tommy staat voor een zinnenprikkelende en fluïde leefomgeving. Door het verbinden van plekken op elke schaal ontstaat een leefomgeving met diffuse grenzen waarbij binnen en buiten, privé en openbaar, vanzelfsprekend en vloeiend in elkaar overgaan.