Het Dorpse Erf
Het Dorpse Erf combineert het landelijke gevoel met dorpse verbondenheid. Het beoogt in te spelen op mensen voor wie de kernwaarden nabuurschap, milieu en gezond leven van belang zijn. Dat past bij de locatie, met zijn ligging in het landschap aan de rand van het dorp, maar ook bij de huidige ontwikkeling in de samenleving waar mensen bewuster leven en meer aandacht willen schenken aan elkaar, de omgeving en zichzelf. Verantwoordelijkheid over de kwaliteit van de woonomgeving hoort daar ook bij, zeker als dit gedeeld kan worden met de buren.
Sociale interactie
Met elkaar delen de bewoners van Het Dorpse Erf de wens om hun woonomgeving naar eigen inzichten mooi, schoon en veilig te houden. Sociale interactie en verbondenheid wordt hierdoor gestimuleerd. Wij geloven dat als mensen prettig wonen ze gelukkiger zijn en meer betekenen voor zichzelf, hun omgeving en de samenleving.
In onze ontwerpen zoeken we de balans tussen sociale samenhang en de privacy van de individuele bewoner.
Verandawoning
De architectuur ondersteund deze sociale interactie. Alle huizen hebben meerdere veranda’s. Het zijn plekken, half binnen, half buiten, half prive, half openbaar. Fijne plekken om te verblijven in de beschutting en intimiteit van de eigen woning en te genieten van het uitzicht en van wat zich afspeelt op het erf.
Samen vormen de acht woningen een eenheid: een familie met wisselende persoonlijkheden, net als de bewoners.
Flexibel concept
Binnen het rechthoekige grondvlak van het archetypische huis worden de wensen van de toekomstige bewoners vertaald in een plattegrond op maat. Plekken voor diverse functies en met de juiste afmetingen worden met elkaar verbonden tot een speelse en ruimtelijke indeling. De ruimten die aan de randen van het grondvlak overblijven worden beschutte overdekte veranda’s. Zo ontstaan er fijne plekken zowel in als direct om het huis.
Info
- Opdrachtgever
- Eigen ontwikkeling
- Programma
- 8 woningen rondom een collectief erf
- Locatie
- Nederland
- Periode
- Heden
Gerelateerde projecten
Wonen te gast in het landschap
Buitenvoorde
Het bijzondere, natuurlijke karakter van het gebied was uitgangspunt in de planontwikkeling. Het landschapsontwerp voorziet in 10 villa’s vrij geplaatst in het landschap zonder afgeschermde geprivatiseerde privé buitenruimtes.
See me, feel me, touch me, heal me
Who Cares, prijsvraag Oosterparkwijk Groningen
Tommy staat voor een zinnenprikkelende en fluïde leefomgeving. Door het verbinden van plekken op elke schaal ontstaat een leefomgeving met diffuse grenzen waarbij binnen en buiten, privé en openbaar, vanzelfsprekend en vloeiend in elkaar overgaan.