Speeltuingebouw 6 Hres

Speeltuingebouw Zaandammerplein

Het dak als speelplein

Het speeltuingebouw op het Zaandammerplein is onderdeel van de herinrichting van het gehele plein. Door de toevoeging van een brede, luie trap wordt het dak en de trap onderdeel van het speelplein en daarmee het gebouw tot speelobject. De brede trap maakt van het plein een podium, een theater waar kinderen hun voorstelling kunnen geven.

Speeltuingebouw 2 Hres

Het dak als speelplein

De ver uitkragende luifel boven de entree vergroot het dak tot een speelplein. Tegelijkertijd ontstaat onder de luifel een fijne plek voor ouders om te zitten, beschermd tegen hete zon op warme dagen en wind en regen bij minder mooi weer.

Speeltuingebouw 5 Hres
16 Speeltuingebouw BGG A3 V1
Speeltuingebouw 7 Hres

Maximale gebruikswaarde en beleving

In onze ontwerpen proberen we zoveel mogelijk gebruikswaarde, interactie en beleving te bereiken. Het speeltuingebouw is daar een goed voorbeeld van. Een dak dat tegelijkertijd een plein is en tegelijkertijd ook een groot overstek om fijn onder te zitten. Het dak verbonden met het plein door een brede trap waardoor het plein een podium wordt en de trap een tribune. Zo is er een klein openluchttheater ontstaan en nodigt het gebouw uit om te spelen.

Speeltuingebouw 1 Hres

Beveiliging als integraal onderdeel van het ontwerp

De gevel van het gebouw bestaat uit verticale smalle houten latten. Ter plaatse van de verdiepingshoge ramen in de ronde gevel staan de latten wat verder uit elkaar waardoor de verdiepingshoge ramen open kunnen zonder het gevaar van ongewenst bezoek. Het stalen hekwerk rond de kinderspeelplaats is voor de entree pui doorgezet. ‘s Avonds als de beheerder naar huis is beveiligd dit hekwerk samen met het houten traliewerk op subtiele wijze het gebouw.

Speeltuingebouw 4 Hres
Speeltuingebouw 8 Hres

Info

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
Ontwerp
LUX architecten: Rindert Gerritsma en Gerrit de Vries
Programma
Speel-, knutsel- en ontmoetingsruimte met pantry
Locatie
Amsterdam
Periode
2005-2006
Fotograaf
Allard van der hoek

Gerelateerde projecten

Het erf 1

Dorpse verbondenheid

Het Dorpse Erf

Het Dorpse Erf combineert het landelijke gevoel met dorpse verbondenheid. Het beoogt in te spelen op mensen voor wie de kernwaarden nabuurschap, milieu en gezond leven van belang zijn.

TOMMY Beeld D 1 1

See me, feel me, touch me, heal me

Who Cares, prijsvraag Oosterparkwijk Groningen

Tommy staat voor een zinnenprikkelende en fluïde leefomgeving. Door het verbinden van plekken op elke schaal ontstaat een leefomgeving met diffuse grenzen waarbij binnen en buiten, privé en openbaar, vanzelfsprekend en vloeiend in elkaar overgaan.